inspirasiwawazulkefli: 2016

PƔginas

0
Komen

Realiti Hidup




Hi assalamualaikum semua. Apa khabar? 


Dah nak habis 2016 dan aku macam dah lama tak jenguk blog ni. Tetibe malam ni termimpi-mimpi, terindu-rindu nak blogging semula. Hihihi. 

How's my life so far? Mesti ni korang nak tanya kan? ke tak? tak ada sesapa ke nak tanya? Ok fine, sedih. Tapi , nah! itu lah dikatakan realiti. Kita pikir orang ambil tahu perihal hidup kita, tapi ada ke ? haha okey jom kita cerita sikit kisah hidup aku setelah sekian lama tak ber-blogging. Bahasa pun makin umph ke makin errrrr? kih kih kih .


Aku tiba-tiba teringat masa aku kecil dulu. Ya, aku kecikkkkkkkkk kot dulu. Hehehe, Sekarang je besau. kah kah kah. Okey, masa aku kecik dulu kan, aku macam tiba-tiba ada power ajaib yang datang dalam otak aku "Bila aku nak besar?". Engkorang bayangkan lah, wawa yang sekecik tu pun boleh terpikir untuk cepat membesar. Bila dah membesar dan membesar, tiba-tiba aku teringin nak kecik semula. Sebab apa? sebab masa tu aku tak payah pikir how to struggle in this life. ha! Serious do, Korang ingat senang ke nak struggle dekat dunia ni? 

Then.... 
suddenly...
Tiba-tiba..
Pada suatu hari...

bambbbbb!!


Aku dah besar. Rasa macam sekejap gila weh aku dah 23 tahun. Ko ghase? Bila dah besar , macam-macam dugaan datang. Macam-macam benda muncul dalam hidup sampai la bila benda yang kita takut tu, betul-betul jadi depan mata kita. Benda yang kita tak nak ,tak mahu dan tidak bersedia untuk Allah tarik depan mata kita tu lah, Allah datang untuk menguji. Dugaan paling besar bila aku hilang arwah ayah. Tapi aku tahu, dugaan. Aku tahu Allah sayangkan arwah. Al-fatihah. 


Now , aku sambung belajar. Selepas habis form six, aku ingat kerja tu boleh menjamin hidup kita selesa. Ya , memang betul, tapi apa boleh buat. Cari kerja semua jenis  nak degree. Aku tak tahu la masa tu dunia sibuk nak "ada pengalaman", "for degree student only". Habistu buat ape aku susah payah masuk form six ? Haha.. Masa form six punya pemikiran. 


Nah, sambung belajar. Orang yang memang impikan benda alah ni mesti lihat kami ni bertuah sebab sambung belajar. Alhamdulillah. Nak kata apa? aku kene tunaikan tanggungjawab aku untuk tunaikan impian Mak dan Arwah ayah yang memang nak sangat anak dia sambung belajar dan habiskan belajar dengan cemerlang. 

Degree life. Stress ke? Belajar weh. Kalau aku letak buku setebal kamus depan kau orang, korang boleh ke ? Belajar 1 sem selama 3-4 bulan, final, result. Bab result paling sakit . Benda yang kita target tu, tak mencapai dengan apa yang kita nak. Tapi Semua ni kita berbalik la pada yang maha berkuasa . Allah tahu takat mana kita mampu buat. Takat mana kita punya otak tu pergi. Tapi tak bermakna tak usaha. Lepas usaha lah baru nak berdoa dan tawakal. Seriously, degree life sangat-sangat mendera mental dan fizikal aku. Aku stress sampaikan banyak kali sakit kepala. Assignment ke laut, groupmate entah ape-ape, classmate, belum masuk lecturer yang menduga kesabaran hati aku. Pernah ada masalah dengan lecturer universiti? Aku salah seorang. chill. ehek!


Bila dah sambung belajar ni, benda paling kita lemah ialah
"mak, angah takde duit dah. Semalam angah beli mango cheesecake. Sedap mak." 
"Mak, semalam angah pergi kuantan, beli beg dengan kasut." 
--Respon mak apa? "Makan la benda tu. Kenyang la."  KKKKKKFINE mak .  
Hahahahaha. Duit ni susah nak kawal kalau kau seorang perempuan seperti wawa, Tak ada duit, letak tepi. Asalkan perut kenyang. hikhik..


Umur makin meningkat. Siapa kenal aku, mesti kenal perangai aku. Gelak gelak jugak la, tapi kalau mood aku swing, dengan cicak pun aku tak tegur tau? Aku paling stress bab jaga hati orang. Betul lah orang cakap, nak jaga hati orang ni macam berlian la. Mahal beb. kalau hilang , habis mood monsun timur barat selatan semua ada. habis tu hati kita ? Ada ke orang jaga macam berlian? Tak ada weh. Kalau ada ,mungkin dalam 1% je. hahaha ~ Aku rindu masa muda-muda dulu. cakap lepas pun orang tak kisah sebab esok lusa dorang datang dekat kita balik. Sama-sama mintak maaf. Now? Takde weh. Takde dah spesis ni. Pupus dah kot? Ada lagi ke? boleh komen tak kalau ada? ha ha ha ! Tapi sebernanya, kalau kita jaga orang tu dengan baik, orang akan jaga kita dengan baik. Kalau kita hormat orang dulu, orang akan hormat kita. Eh, wait, takkan lah kita nak tunggu orang hormat kita dulu? Please lah..


Actually, life aku tak lengkap macam life orang lain. Tak lengkap tanpa arwah ayah. Aku teringin nak cerita dengan arwah ayah, nak mintak duit dekat arwah ayah, nak berjalan sana sini dengan arwah ayah, nak makan dekat mamak dengan arwah ayah. Semua yang orang ada ayah buat, aku nak buat. Seorang anak perempuan akan berasa selamat jika seorang ayah ada di sisi. Ko tahu aura ayah macam mana kan? Nak pulak arwah ayah aku polis. Suara garang. Muka hensem(anak comel). Badan segak(dapat anak comel pulak tu) . That's why bila arwah ayah ada dulu, aku ikut je arwah ayah pegi mane-mana. Aku terfikir, arwah ayah seronok tak tengok anak dia ni dapat sambung belajar? Aku terfikir, arwah ayah bagi ke aku sambung belajar ni sedangkan aku nak kerja sebelum ni? Aku teringin gila tau nak macam ayah orang lain. Melawat anak dia every weekend(kalau dekat). Dulu abang dengan adik aku selalu aku,mak dan arwah ayah pergi lawat dekat Shah Alam. So aku dulu-dulu memang impian aku dapat sambung belajar dan nak arwah ayah hantar aku,jenguk every weekend, amek aku balik every weekend dan call aku kalau rindu. Tapi aku tak dapat semua tu. Aku nak sangat tapi aku tahu aku tak dapat. Masa aku mula-mula masuk belajar, mak dengan abang aku nak balik, aku dapat rasa arwah ayah pun ada sama masa tu. Aku tahu arwah happy dengan keputusan ni. Tapi aku tahu, Allah tahu apa aku rasa. Dia hilangkan rasa sedih tu dengan buat aku kuat dengan family aku.


Kehidupan masing-masing tak sama. Kita dapat lebih, ada orang tu pun sama dapat lebih tapi mungkin konsep yang lain. Allah bagi sama rata je. Cuma kita je nak bentukkan macam mana kehidupan kita tu. Orang sering menyoal kenapa kita tidak seperti mereka? Sedangkan Allah sedang menyusun kehidupan kita dengan baik sekali. Allah sebaik-baik perancang. Mungkin kita rasa kita telah membuat yang terbaik dalam hidup. Ya , Allah tahu semua itu. Tapi, Allah itu maha berkuasa ,kan? 

Selalu lah bersyukur dan Tabah jalani hidup . Aku sendiri kadang-kadang menyoal mengapa Allah memberi ujian aku sebegini. Sedangkan aku tahu allah memberi kerana Allah tahu kita mampu laksana, kita mampu hadap semua tu. Allah tahu kita kuat walaupun kita tahu kita lemah tapi jauh dalam hati kita, kita survive. Sampaikan aku pernah berfikiran singkat . Siapa tak pernah tapi kuat dengan tak je sebernanya. 

Macam mimpi. Aku tahu life aku sekarang tidak seperti apa yang aku impikan. Benda yang aku tak ingin terjadi , sudah pun terjadi. aku nak lari? Ye, memang hati aku nak lari sangat, tapi kemana? Sampai bila? Sekeras-keras hati manusia, ia masih boleh dicairkan. Kalau dia dah tak ada? Macam mana kita boleh cairkan? Useless. Jaga lah orang yang kita sayang dari sekarang. Kita tak tahu masing-masing mampu hidup sampai umur berapa. 

Assalamualaikum. 
























Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

0
Komen

Realiti Hidup




Hi assalamualaikum semua. Apa khabar? 


Dah nak habis 2016 dan aku macam dah lama tak jenguk blog ni. Tetibe malam ni termimpi-mimpi, terindu-rindu nak blogging semula. Hihihi. How's my life so far? Mesti ni korang nak tanya kan? ke tak? tak ada sesapa ke nak tanya? Ok fine, sedih. Tapi , nah! itu lah dikatakan realiti. Kita pikir orang ambil tahu perihal hidup kita, tapi ada ke ? haha okey jom kita cerita sikit kisah hidup aku setelah sekian lama tak ber-blogging. Bahasa pun makin umph ke makin errrrr? kih kih kih .



Aku tiba-tiba teringat masa aku kecil dulu. Ya, aku kecikkkkkkkkk kot dulu. Hehehe, Sekarang je besau. kah kah kah. Okey, masa aku kecik dulu kan, aku macam tiba-tiba ada power ajaib yang datang dalam otak aku "Bila aku nak besar?". Engkorang bayangkan lah, wawa yang sekecik tu pun boleh terpikir untuk cepat membesar. Bila dah membesar dan membesar, tiba-tiba aku teringin nak kecik semula. Sebab apa? sebab masa tu aku tak payah pikir how to struggle in this life. ha! Serious do, Korang ingat senang ke nak struggle dekat dunia ni? 

Then.... 
suddenly...
Tiba-tiba..
Pada suatu hari...

bambbbbb!!


Aku dah besar. Rasa macam sekejap gila weh aku dah 23 tahun. Ko ghase? Bila dah besar , macam-macam dugaan datang. Macam-macam benda muncul dalam hidup sampai la bila benda yang kita takut tu, betul-betul jadi depan mata kita. Benda yang kita tak nak ,tak mahu dan tidak bersedia untuk Allah tarik depan mata kita tu lah, Allah datang untuk menguji. Dugaan paling besar bila aku hilang arwah ayah. Tapi aku tahu, dugaan. Aku tahu Allah sayangkan arwah. Al-fatihah. 


Now , aku sambung belajar. Wah, sambung belajar. Orang yang memang impikan benda alah ni mesti lihat kami ni bertuah sebab sambung belajar. Alhamdulillah. Nak kata apa? aku kene tunaikan tanggungjawab aku untuk tunaikan impian Mak dan Arwah ayah yang memang nak sangat anak dia sambung belajar dan habiskan belajar dengan cemerlang. Stress ke? Belajar weh. Kalau aku letak buku setebal kamus depan kau orang, korang boleh ke ? Belajar 1 sem selama 3-4 bulan, final, result. Bab result paling sakit . Benda yang kita target tu, tak mencapai dengan apa yang kita nak. Tapi Semua ni kita berbalik la pada yang maha berkuasa . Allah tahu takat mana kita mampu buat. Takat mana kita punya otak tu pergi. Tapi tak bermakna tak usaha. Lepas usaha lah baru nak berdoa dan tawakal. Gitew kata prof nye. hahaha 



Tapi result tu letak tepi. Selagi atas pointer 2 , tu kira engkorang lulus lagi la. Tapi kalau boleh, 3 tu sedap sikit. hehe., Bila belajar ni, benda paling kita lemah ialah "mak, angah takde duit dah. Semalam angah beli mango cheesecake. Sedap mak." "Mak, semalam angah pergi kuantan, beli beg dengan kasut." Respon mak apa? "Makan la benda tu. Kenyang la."  KKKKKKFINE mak .  
Hahahahaha. Duit ni susah nak kawal kalau kau seorang perempuan seperti wawa, Tak ada duit letak tepi. Asalkan perut kenyang. Walaupun aku ada online shopping sendiri tapi duit tak pernah nak cukup sebab semua mengalir untuk makanan. Tempat belajar aku pulak mana ada mall. Muadzam Shah kot. Ada ke mall nak pegi shopping? So, makanan je la untuk lepas stress. hehe 



Bila aku tenung balik kehidupan aku. Tak lengkap. Tak lengkap tanpa arwah ayah. Aku teringin nak cerita dengan arwah ayah, nak mintak duit dekat arwah ayah, nak berjalan sana sini dengan arwah ayah, nak makan dekat mamak dengan arwah ayah. Semua yang orang ada ayah buat, aku nak buat. Seorang anak perempuan akan berasa selamat jika seorang ayah ada di sisi. Ko tahu aura ayah macam mana kan? Nak pulak arwah ayah aku polis. Suara garang. Muka hensem(anak comel). Badan segak(dapat anak comel pulak tu) . That's why bila arwah ayah ada dulu, aku ikut je arwah ayah pegi mane-mana. Sebab tu aku jenis ingat jalan kecuali jalan ke hati awak. ehh tetibe. kkk serius. Aku terfikir, arwah ayah seronok tak tengok anak dia ni dapat sambung belajar? Aku terfikir, arwah ayah bagi ke aku sambung belajar ni sedangkan aku nak kerja sebelum ni? Aku teringin gila tau nak macam ayah orang lain. Melawat anak dia every weekend(kalau dekat),Dulu abang dengan adik aku selalu aku,mak dan arwah ayah pergi lawat dekat Shah Alam. So aku dulu-dulu memang impian aku dapat sambung belajar dan nak arwah ayah hantar aku,jenguk every weekend, amek aku balik every weekend dan call aku kalau rindu. Tapi aku tak dapat semua tu. Aku nak sangat tapi aku tahu aku tak dapat. (wipe tears) Masa aku mula-mula masuk belajar, mak dengan abang aku nak balik, aku dapat rasa arwah ayah pun ada sama masa tu. Aku tahu arwah happy dengan keputusan ni. Tapi aku tahu, Allah tahu apa aku rasa. Dia hilangkan rasa sedih tu dengan buat aku kuat dengan family aku yang sekarang.


Kehidupan masing-masing tak sama. Kita dapat lebih, ada orang tu pun sama dapat lebih tapi mungkin konsep yang lain. Allah bagi sama rata je. Cuma kita je nak bentukkan macam mana kehidupan kita tu. 

Selalu bersyukur dan Tabah jalani hidup anda. 

Assalamualaikum. Nanti sambung lagi ya, 



















Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

0
Komen

Realiti Hidup




Hi assalamualaikum semua. Apa khabar? 


Dah nak habis 2016 dan aku macam dah lama tak jenguk blog ni. Tetibe malam ni termimpi-mimpi, terindu-rindu nak blogging semula. Hihihi. How's my life so far? Mesti ni korang nak tanya kan? ke tak? tak ada sesapa ke nak tanya? Ok fine, sedih. Tapi , nah! itu lah dikatakan realiti. Kita pikir orang ambil tahu perihal hidup kita, tapi ada ke ? haha okey jom kita cerita sikit kisah hidup aku setelah sekian lama tak ber-blogging. Bahasa pun makin umph ke makin errrrr? kih kih kih .



Aku tiba-tiba teringat masa aku kecil dulu. Ya, aku kecikkkkkkkkk kot dulu. Hehehe, Sekarang je besau. kah kah kah. Okey, masa aku kecik dulu kan, aku macam tiba-tiba ada power ajaib yang datang dalam otak aku "Bila aku nak besar?". Engkorang bayangkan lah, wawa yang sekecik tu pun boleh terpikir untuk cepat membesar. Bila dah membesar dan membesar, tiba-tiba aku teringin nak kecik semula. Sebab apa? sebab masa tu aku tak payah pikir how to struggle in this life. ha! Serious do, Korang ingat senang ke nak struggle dekat dunia ni? 

Then.... 
suddenly...
Tiba-tiba..
Pada suatu hari...

bambbbbb!!


Aku dah besar. Rasa macam sekejap gila weh aku dah 23 tahun. Ko ghase? Bila dah besar , macam-macam dugaan datang. Macam-macam benda muncul dalam hidup sampai la bila benda yang kita takut tu, betul-betul jadi depan mata kita. Benda yang kita tak nak ,tak mahu dan tidak bersedia untuk Allah tarik depan mata kita tu lah, Allah datang untuk menguji. Dugaan paling besar bila aku hilang arwah ayah. Tapi aku tahu, dugaan. Aku tahu Allah sayangkan arwah. Al-fatihah. 


Now , aku sambung belajar. Wah, sambung belajar. Orang yang memang impikan benda alah ni mesti lihat kami ni bertuah sebab sambung belajar. Alhamdulillah. Nak kata apa? aku kene tunaikan tanggungjawab aku untuk tunaikan impian Mak dan Arwah ayah yang memang nak sangat anak dia sambung belajar dan habiskan belajar dengan cemerlang. Stress ke? Belajar weh. Kalau aku letak buku setebal kamus depan kau orang, korang boleh ke ? Belajar 1 sem selama 3-4 bulan, final, result. Bab result paling sakit . Benda yang kita target tu, tak mencapai dengan apa yang kita nak. Tapi Semua ni kita berbalik la pada yang maha berkuasa . Allah tahu takat mana kita mampu buat. Takat mana kita punya otak tu pergi. Tapi tak bermakna tak usaha. Lepas usaha lah baru nak berdoa dan tawakal. Gitew kata prof nye. hahaha 



Tapi result tu letak tepi. Selagi atas pointer 2 , tu kira engkorang lulus lagi la. Tapi kalau boleh, 3 tu sedap sikit. hehe., Bila belajar ni, benda paling kita lemah ialah "mak, angah takde duit dah. Semalam angah beli mango cheesecake. Sedap mak." "Mak, semalam angah pergi kuantan, beli beg dengan kasut." Respon mak apa? "Makan la benda tu. Kenyang la."  KKKKKKFINE mak .  
Hahahahaha. Duit ni susah nak kawal kalau kau seorang perempuan seperti wawa, Tak ada duit letak tepi. Asalkan perut kenyang. Walaupun aku ada online shopping sendiri tapi duit tak pernah nak cukup sebab semua mengalir untuk makanan. Tempat belajar aku pulak mana ada mall. Muadzam Shah kot. Ada ke mall nak pegi shopping? So, makanan je la untuk lepas stress. hehe 



Bila aku tenung balik kehidupan aku. Tak lengkap. Tak lengkap tanpa arwah ayah. Aku teringin nak cerita dengan arwah ayah, nak mintak duit dekat arwah ayah, nak berjalan sana sini dengan arwah ayah, nak makan dekat mamak dengan arwah ayah. Semua yang orang ada ayah buat, aku nak buat. Seorang anak perempuan akan berasa selamat jika seorang ayah ada di sisi. Ko tahu aura ayah macam mana kan? Nak pulak arwah ayah aku polis. Suara garang. Muka hensem(anak comel). Badan segak(dapat anak comel pulak tu) . That's why bila arwah ayah ada dulu, aku ikut je arwah ayah pegi mane-mana. Sebab tu aku jenis ingat jalan kecuali jalan ke hati awak. ehh tetibe. kkk serius. Aku terfikir, arwah ayah seronok tak tengok anak dia ni dapat sambung belajar? Aku terfikir, arwah ayah bagi ke aku sambung belajar ni sedangkan aku nak kerja sebelum ni? Aku teringin gila tau nak macam ayah orang lain. Melawat anak dia every weekend(kalau dekat),Dulu abang dengan adik aku selalu aku,mak dan arwah ayah pergi lawat dekat Shah Alam. So aku dulu-dulu memang impian aku dapat sambung belajar dan nak arwah ayah hantar aku,jenguk every weekend, amek aku balik every weekend dan call aku kalau rindu. Tapi aku tak dapat semua tu. Aku nak sangat tapi aku tahu aku tak dapat. (wipe tears) Masa aku mula-mula masuk belajar, mak dengan abang aku nak balik, aku dapat rasa arwah ayah pun ada sama masa tu. Aku tahu arwah happy dengan keputusan ni. Tapi aku tahu, Allah tahu apa aku rasa. Dia hilangkan rasa sedih tu dengan buat aku kuat dengan family aku yang sekarang.


Kehidupan masing-masing tak sama. Kita dapat lebih, ada orang tu pun sama dapat lebih tapi mungkin konsep yang lain. Allah bagi sama rata je. Cuma kita je nak bentukkan macam mana kehidupan kita tu. 

Selalu bersyukur dan Tabah jalani hidup anda. 

Assalamualaikum. Nanti sambung lagi ya, 









Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

0
Komen

PERLAKING




P E R L A K I N G 

HI ASSALAMUALAIKUM SEMUA. 

Lama wawa tak tulis entry baru ni. Ya ampun.. gimana yaaa. Sorry wawa memang tak sempat nak tulis. Wawa sekarang busy sungguh dengan study taw, mana nak cover assignment lagi, presentation, slide presentation, kalau ada time cuti pun , paling lama just 2 weeks. huwaaaaa *nages*tu pun waktu cuti, memang jarang sentuh laptop haaa. hihihi

So now, wawa ada something nak introduce dekat korang taw! 
Taraaaaaaaaaaaa *mata bling bling* 



Perlaking ni produk baru from Safiey Ilias taw uols.(uols sangat) hahahaaa. Ada yang tanya since wawa niaga secara sah, siap ada id lagi haaa. 


*helok ke wawa? 
*ko dah makan ke wawa?
*rasa apa wawa? 
*mahai ke dak wawa?
*betul ke boleh peloles?
*boleh kurus dak? dah lame nak jadi noya denish..

haihhh, banyak benau kome kome tanya soalan hahahaaaa. Nak tahu semua ni? meh wawa present-kan untuk korang
 (ingat kolej nak present?) hahaha

                             1.


                           
                             2.
     





Ateeee, kome dah perabih bacaan dalam gambor tu ke belum? haaa baca kasi habis, kasi hadam. Nanti whatapps wawa, tak ade ler nak tanya benda-benda tu semua. HIHIHIHI *guro guro*



BAHAN-BAHAN : 

Ayuh kita sembang bab bahan-bahan PERLAKING ni. Meh tekan gambar ni.




So, korang yang alergik seafood tu kan, kalau makan perlaking ni macam selamat laaaa sebab diperbuat daripada ikan salmon. 



Korang tahu tak apa fungsi Hyaluronic?

Hyaluronic Acid dalam Perlaking mostly untuk kulit..Also known as gylcosaminoglycan, actually is a natural components of skin..

so dia bole maintainkan skin's moisture..n also bole repair skin damage from acne, burn, UV damage and rosacea so thats why bila makan perlaking, muka nampak lembap and soft taw. 
dan jerawat jeragat pon makin pudar 
šŸ˜‰



TESTIMONI :

Eh Eh Eh. Korang tak habis lagi ni taw. Meh baca testimoni pelanggan yang makan PERLAKING ni haaaa.. 


TUMIT KAKI MENJADI LICIN


BOLEH MERAWAT RESDUNG JIKA KORANG GUNA BERTERUSAN NON-STOP,INSYAALLAH


MERAWAT JERAWAT DAN JERAGAT

MENGURANGKAN MUKA BERMINYAK


MENCERAHKAN WAJAH DAN BADAN


So, korang ghaseeee?? Korang teruja macam wawa tak nak try ni? Kalau teruja jangan lupa beli yang original sahaja dari penjual yang mempunyai ID taw.

HARGA :

Nak tahu ke dak berapa harga perlaking glow glow ni? Dalamnye ada 30 sachet taw.


*RM120-SM
Postage : RM7
  
ATUR CARA MAKAN : 1 Sachet ,setiap sebelum makan pagi,dan makan begitu sahaja. 



Nak order ?

WHATAPPS : +60174100816
FACEBOOK : Wawa Zulkefli
Igshop : thelittlewazuonlineshop


#teamMEbeauty
#L5029/S11/D02


GLOW GLOW SHINE UOLS









Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by MisaiComel